sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Tort/ prajitura" Cusma lui Guguta"

Anul acesta am repetat tortul si de data acesta am reusit sa fac poze




Cusma lui Guguta este un tort/prajitura construit sub forma de piramida si foarte popular in Rep.Moldova.
Guguta este un personaj din povestile lul Spiridon Vangheli ce purta o cusma de ciobanas, de aici si demunirea tortului.
Reteta este preluata de pe blogul  http://fantezieinbucatarie.blogspot.ro

(la mine nu prea a iesit cusma  ca au mai disparut pe drum cateva tuburi)


 hihihi...cineva, se stie cine, a papat prajitura pe tuburi nu taiata, ...atat a mai ramas de pozat feliata:))...dar voi imaginativa ca e piramida.:)))..o sa repet prajitura neaparat si revin cu poze...asa cum ar trebui sa fie :P



Ingrediente

250 grame unt/ untura
200 gr. de smantana
50 gr.zahar
2 linguri de coniac
1 lingurita de bicarbonat stins cu putin otet
~500 gr.de faina
700 gr visine in sucul lor proriu

Pentru crema:
600 gr. frisca
100 gr.zahar pudra

ciocolata pentru decor

Mod de preparare
Se amesteca untul la temperatura camerei cu zaharul, smantana si coniacul

 dupa care se adauga bicarbonatul stin cu putin otet sau zeama de lamaie si faina se amesteca bine pana cand obtinem un aluat elastic dar moale.(ca cel de tarta). Se pune intr-o folie si se da la frigider 30 min.

Se imparte aluatul in doua, Intindem o bucata de aluat pana ajungem la o grosime de 0.5 cm si-l impartim in fasii aproximativ egale (6-7 cm) , asezam un sie de visine pe fiecare bunata apoi lipim marginile fiecarei faisii. 


Asa se procedeaza cu tot alauatul. Se aseaza intr-o tava si se coc timp de 35 min la 180 C.
Crema: se amesteca smantana cu zaharul pudra.
Cand s-au racit  tuburile se aseaza un rand de 5 se pune crema apoi 4 si tot asa ...se obtine e piramida, se rade ciocolata deasupra si si da la frigider pentru cel putin 4 ore.




4 comentarii:

ABONEAZATE LA FEED

s-ar putea sa iti placa si

Related Posts with Thumbnails

iubiti frumosul, iubiti-va pe voi si pe cei de linga voi, iubiti sa fiti sanatosi....respectati-va

aboneaztate la acest blog